FAQ

Waarom zijn er grote prijsverschillen in pelletkachels?

De prijs van een pelletkachel wordt door verschillende factoren bepaald. Het design, de materiaalkeuze en de technologie zijn de belangrijkste parameters. Behoedt u voor spotgoedkope aanbiedingen. Meestal gaat het om kachels waarvan de branderkamer bestaat uit dun en onbehandeld plaatstaal die bij intensief gebruik zal vervormen waardoor de kachel niet meer perfect sluit en de verbranding van pellets zal bemoeilijken met veel roetvorming en een laag rendement tot gevolg. Branderkamers worden het best vervaardigd uit geëmailleerd of getemperd staal. Dit materiaal vervormt niet. Hecht vooral belang aan de deursluiting, een systeem met veren die de deur extra aandrukt (gecompenseerde sluiting) is het meest aangewezen. Gietijzer in de branderkamer wordt soms als extra troef beschouwd, maar is kwalitatief niet beter en heeft het nadeel dat het te lang duurt alvorens de kachel haar warmte afgeeft, wat nadelig is in het verbruik bij thermostatisch gestuurde pelletkachels.

Het materiaal aan de buitenkant van de kachel hangt af van het design en zegt weinig over de technische kwaliteit maar beïnvloed wel de prijs. Informeer je dus zowel over de afwerking als over de techniek.

Hoe lang duurt het voor ik mijn pelletkachel terug verdien?

Hiervoor moet een onderscheid gemaakt worden in het gebruik als hoofdverwarming of bijverwarming. Als hoofdverwarming zal een kachel meestal iets duurder zijn in aankoop omwille van de kwaliteit en het vermogen. Algemeen wordt aangenomen dat de investering na 5 jaar terugbetaald wordt wanneer de energieprijzen op het huidig prijsniveau blijven. Prognoses tonen echter aan dat fossiele brandstoffen veel sneller zullen stijgen waardoor je in de realiteit de investering al na 3,5 jaar zou kunnen terugverdienen.

Hoe moet mijn pelletkachel onderhouden worden?

Een pelletkachel vraagt weinig onderhoud. Met een pelletkachel kan je ononderbroken branden tijdens het ganse seizoen, enkel de asbak dient na enkele dagen geledigd te worden. Het glas blijft bij een goede verbranding proper, de kwaliteit van de pellets is bepalend.

Mogen de pellets altijd in de reservoir blijven?

In het stookseizoen, wanneer de kachel regelmatig brandt, vormt dit geen probleem. Echter wanneer je na het seizoen de kachel weinig of niet gebruikt maak je best de pelletreservoir leeg en laat je de kachel alle pellets in het toestel opbranden. Dit voorkomt dat de pellets vocht uit de lucht zouden opnemen waardoor ze nadien slecht zouden branden en in het slechtste geval uw kachel verstoppen doordat ze kleverig worden.

Maakt een pelletkachel lawaai?

Een pelletkachel is voorzien van ventilatoren die de rookgassen afvoeren en de warmte verspreiden in de woonkamer. De luchtverplaatsing is natuurlijk hoorbaar, je krijgt een zacht zoemend geluid dat slechts te horen is wanneer het muisstil is in de kamer. In een normale huishoudelijke situatie is dit amper hoorbaar. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de kwaliteit en de prijs van de kachel. Informeer je vooraf want goedkopere kachels kunnen luidruchtiger zijn. Bij het uitschakelen maken pelletkachels over het algemeen duidelijk hoorbaar geluid, de kachel zal zo snel mogelijk afkoelen.

Moet het rookgasafvoerkanaal in rvs (inox) zijn?

Hoe uw pelletkachel ook aangesloten wordt, het is aan te raden het rookafvoerkanaal uit te voeren met de speciaal hiervoor ontworpen buizen en koppelingen in rvs (inox). Ze zijn verkrijgbaar met een mat zwarte coating of in glanzend metaal. Bovendien wordt elke koppeling extra gedicht met een ringvormige afdichting in silicone die een perfecte afdichting garandeert.  Buizen in rvs (inox) hebben een lager uitzettingscoëfficiënt dan buizen in plaatstaal. Deze laatste durven al eens een tikkend geluid produceren bij het afkoelen of het opwarmen.

Wat kan ik zien in jullie showroom?

Wij hebben tijdens openingstijden meerdere (cv-) pelletkachels brandend in de showroom staan. We kunnen u in de showroom de verschillende vlambeelden van de diverse merken laten zien. Wij zijn dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 geopend.

 

 

Wat zijn jullie contact gegevens?

Onze showroom adres is: Bordwalserstraat 4, 1531 RK WORMER. U kunt ook ons bereiken per telefoon: +31 75 622 32 30 of een e-mail.

Dinsdag tot en met zaterdag is onze showroom geopend van 9.00 tot 16.00

Kan ik vrijblijvend een offerte aanvragen?

U kunt altijd vrijblijvend een offerte aanvragen! Dit kunt u doen door op de knop offerte aanvragen te klikken rechts bovenaan deze pagina. Of door contact op te nemen.

Wat is Passie voor Pellets?

Opgericht in 2008 zijn wij één van de eerste bedrijven in Nederland die zich gespecialiseerd hebben in op pellets gestookte toestellen. Inmiddels hebben wij vele honderden pelletkachels geïnstalleerd en kunnen u op basis van deze ervaring deskundig adviseren.

©2023 Passie voor Pellets – Algemene voorwaarden

Site by Studio BC